Lisa og Sarahs fortælling

At gå på efterskole er en helt speciel og fantastisk oplevelse

Vi har især nydt, at EVN er en meget fri og demokratisk skole. Det at gå på efterskole kan forandre ens liv og holdninger meget.

Da vi begyndte på efterskolen, kendte vi ikke så meget til andre stilarter, men bare det at bo i Hus 1, har givet os mange forskellige indblik i andre personligheder.

Vi var begge ret halv-poppede, da vi begyndte på skolen. Vi brugte makeup hver dag og gik meget op i, hvordan vi så ud. Men med tiden begyndte vi at være lidt ligeglade med, om vi fik lagt makeup hver dag – det har nok noget at gøre med, at man alligevel går sammen 24-7.

I starten af året var det lidt underligt, at man lige pludselig skulle bo sammen med så mange andre unge, som man overhovedet ikke kendte. Men efter en uge, med legiade, comaco, karaoke og en masse navnelege, føltes det som om, at man havde kendt alle dem fra ens hus i lang tid. Vi kom på introtur efter tre uger. Turen gik til Strynø, hvor vi boede i telte og sejlede øen rundt i kajak.

I husene er der 3-4 huslærere. Man knytter sig hurtigt til dem og opfatter dem mere som venner end som lærere. Det er også dem, man kan gå til, hvis man har nogle problemer. Andre gange kan man bare gå til dem for at nasse lidt is eller slik, men så skal du også være meget charmerende.

I hverdagen skal vi være til morgenmad senest ti minutter i 8, og gøre rent kl. 8. Efter en halv times rengøring, bestående af værelse og område, har vi husmøde. Her kan vi diskutere eventuelle problemer og få beskeder fra lærerne. Kvart over ni begynder undervisningen.

Der er god mulighed for at lave projekter, fordi vores lektioner er lange. Fra 10.45 til 11.00 er der te og boller. Derefter fortsætter undervisningen til kl. 12.00, hvor der er varm mad. Det kan godt føles underligt i starten, men det vender man sig hurtigt til. Efter middag er der igen undervisning, den slutter senest kvart over fem, da aftensmaden er klokken halv seks.

Så har vi ellers fri resten af dagen. Kl. 22 skal man være i sit hus, og en time senere skal der være ro, og man skal ligge i sin seng. Er man ude efter 23, er det natterend, og det er ulovligt – så sørg for ikke at blive opdaget. Man skal i køkkenet ca. en gang i måneden,  men det er da meget hyggeligt. Det er forskelligt om man er koldkok, varmkok eller opvasker, det skifter for hver gang, man er i køkkenet. Man går i køkkenet kl. 8.00 og får fri kl. ca. 13.30. Kl. 16.30 skal man igen i køkkenet til kl. ca. 18.30. Herefter kan man, hvis man er god, nasse is eller andre godter. Når man er i køkkenet, har man fri fra al undervisning, man skal bare holde sig opdateret om lektier.

I weekenderne hygger vi os rigtig meget. Der bliver lavet en vagtplan, så man skal højst sandsynligt i køkkenet en enkelt gang i løbet af en weekend. Ellers er der mulighed for, at skolen giver penge til at man kan leje film og få lidt slik. Nogle weekender kan der også blive arrangeret ture til svømmehallen, stranden eller bowling. Det kommer an på, hvor meget initiativ eleverne tager til det. I weekenderne er det lettere at lære folk fra de andre huse at kende, da der ikke er så mange.

Efter bare et halvt år, føles det ikke som om, at der er 100 elever på skolen. Man kender efterhånden navnene på alle eleverne, selvom man ikke snakker med alle sammen.
Skolen er også god til at lave forskellige arrangementer, f.eks. karaoke, one night stand, fastelavn og halloween. To gange om året holder skolen temafester, hvor der bliver serveret alkohol på skolens regning, og ja – du må gerne drikke dig fuld, men lærerne holder selvfølgelig øje med, om alt går okay. Det er et festudvalg med to elever fra hvert hus, der arrangerer festerne. Udover de to gange er det forbudt at drikke på skolen, ligesom det er forbudt at tage stoffer – det er udsmidningsgrund.

Alt i alt kan vi konstatere, at et efterskoleophold på EVN vil forandre dit liv. Du får venner for livet og en oplevelse, du aldrig vil glemme. Det giver dig en chance for at lære dig selv bedre at kende, og du udvikler dig enormt meget. Så vores råd til dig er at vælge EVN, det er den bedste skole i hele verden.

Lisa og Sarah,
Hus 1, EVN, 06-07